operation

Kanske jätte sliten tjej efter operationen.

Say a prayer, to yourself
He says close your eyes,
Sometimes it helps
And then I get, a scary thought
That he’s here, means he’s never lost

And you can see my heart, beating
Oh you can see it through my chest
And I’m terrified, but I’m not leaving
Know that I must pass this test
So just pull the trigger


As my life flashes before my eyes
I’m wondering will I, ever see another sunrise?
So many won’t get the chance to say goodbye
But it’s too late to pick up the value of my life// Rihanna


Operation

Fick reda på att jag skulle oporera mig på onsdags morgonen på tordagen låg jag under kniven..

jag hatar att sövas o verkligen visade det med men nu väntar ja på  om det ska bli nå bättre.

så här på andra dagen har jag tappat lite känsel i munnen på vänstra sidan, och örat gör lite ont.

Under operationen rakade dom av mig lite hår.. har dock inte märkt det än, men hoppas mer än allt att det här funkar nu för lägger mig inte under kniven igen,


Myringoplastik - lagning av hål på trumhinnan


Örats funktion
Trumhinnan är ett membran som avgränsar hörselgången från mellanörat. Den är 0,1 mm tjock och dess diameter ungefär 10 mm.

Ljud kommer in i hörselgången och får den tunna trumhinnan att vibrera. Vibrationerna fortleds till hörselbenen. Det innersta hörselbenet, stigbygeln, sitter som en kolv i innerörat och vätskan därinne börjar också darra i takt med ljudet. Dessa vibrationer registreras av nervcellerna där och nervsignalerna går vidare till hjärnan.

Skadade nervceller kan ej repareras (än på länge) och ger så kallad sensorineural hörselnedsättning.

Skador på trumhinna och hörselben ger så kallat ledningshinder och eftersom det är mekaniska fel kan de i många fall lagas. Operationen sker med hjälp av mikroskop.

Hål på trumhinnan
Ett hål på trumhinnan medför att örat inte är vattentåligt; bad- och duschvatten rinner genom hålet in i mellanörat och kan ge infektion. Man måste alltså skydda örat med exempelvis fetvadd när man duschar. Dessutom orsakar hålet, om det är någorlunda stort, hörselnedsättning av ledningshindertyp (se ovan).

De patienter med hål på trumhinnan som vi opererar är alltså de som inte vill vara tvungna att skydda örat och de som vill ha hörselförbättring.

Inför operationen
Under två veckor innan operationen skall du ej ta värkmedicin som innehåller Acetysalicylsyra (t ex Magnecyl) eftersom dessa ökar blödningsbenägenheten. Örat skall helst inte vara infekterat vid operationen, så kontakta ÖNH-mottagningen om örat börjar fukta.

Använd inte hörapparat under två veckor innan operationen (den kan irritera huden i örat).

På morgonen, innan du kommer till sjukhuset, tvättar du håret. Du får ej äta eller dricka något på morgonen.

Operationen
Operationen görs i narkos. Ett hudsnitt lägges bakom örat och ytterörat viks fram. På detta sätt är det en bredare och närmare väg in. Hörselgångsmynningen och hörselgången vidgas ofta. Trumhinnan viks sedan ur sin benram och dess insida ruggas upp runt hålet, varefter en lagningslapp läggs mot denna yta. Lagningslappen är muskelhinna, som också tas genom snittet bakom örat.

Mellanörat bäddas upp med ett slags bomull (som löser upp sig själv efter en månad), trumhinnan med ”lagningslappen” viks tillbaks mot denna bädd och man packar utifrån, i hörselgången med remsor. Till sist syr man ihop bakom örat.

Ungefär 9 av 10 trumhinnor som opereras på detta sätt blir hela. Om hålet kvarstår är det inget som hindrar att man gör om operationen.

Efter operationen
Första dagarna gör det lite ont i örat. Paracetamol (Alvedon, Panodil, Curadon) brukar hjälpa. Ibland behöver packningen vätas med mjukgörande örondroppar – du får information om detta vid utskrivningen.

Man får förstås inte snyta sig eller snörvla inåt under ett par veckor efter operationen eftersom trycket i örat ändrar sig då. Man får inte anstränga sig hårt fysiskt under tre veckor efter operationen, så om man har ett sådant arbete blir man sjukskriven denna tid. Om man har kontorsarbete räcker 2 veckors sjukskrivning. Man får ej flyga under 4 veckor.

1 vecka efter operationen tar vi ut packningen och stygnen bakom örat. Sedan blir det flera besök till för rengöringar och kontroller. Hörseln är dålig under 2-3 månader p g a svullnad. Det tar också 2-3 månader innan hörselgångshud och trumhinna blivit så starka att örat tål vatten, till dess fortsätter du skydda örat från vatten och får förstås inte peta i örat.

Vid dusch plastar man in örat med Tegaderm – finns på Apoteket. 3-4 veckor efter operationen kan man istället använda fetvadd – tag upp tussen direkt från paketet, forma den inte, eftersom man har bakterier på fingrarna, sätt bara in den längst ut i hörselgången. Alternativt kan man trä en plastkopp över örat och trycka den så hårt mot huvudet att det blir tätt.

Komplikationer
Nästan alla upplever känselbortfall på ytterörat, vilket beror på att små hudnerver skärs av bakom örat. Det tar flera månader tills dessa har vuxit tillbaka. Det finns en risk att innerörat skadas allvarligt, vilket ger en permanent hörselnedsättning. Det drabbar mellan en hundradel och en tusendel av patienterna. Det är däremot inte särskilt ovanligt att det blir en liten hörselnedsättning för de ljusa tonerna, vilket dock inte ger besvär.

Vid infektion efter operationen, som märks som värk i örat, feber och eventuellt illaluktande flytning från örat ta kontakt med Öron-, näs- och halskliniken.


RSS 2.0